De coronacrisis heeft gevolgen voor veel mensen en organisaties: de (tijdelijke) werknemers, zzp’ers, flexwerkers met een nulurencontract, ondernemers en maatschappelijke instellingen. De slachtoffers van vandaag zijn niet per definitie de kwetsbaren van morgen. Het zijn de ouderen en de zieken, die het grootste gezondheidsrisico lopen. Het zijn de kinderen in ontwrichte gezinnen, mensen zonder sociaal netwerk en de mensen met psychische problemen die uit beeld dreigen te raken. Dat zijn ook de mensen waarvoor als we niet uitkijken morgen nog minder hulp beschikbaar hebben.
4.1 Aandacht voor de zorg
We vinden het belangrijk dat iedereen de weg weet te vinden naar onze voorzieningen. We gebruiken begrijpelijke taal en nemen zoveel mogelijk barrières weg. De weg naar ondersteuning is letterlijk en figuurlijk zonder drempels. Bij zorg en welzijn stellen we de mens centraal en voorop. We zien ouderen en mensen met een beperking niet als afhankelijken en kostenposten, maar als integraal onderdeel van de samenleving. Voor wie hulp nodig heeft, is er goede zorg in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of de Jeugdzorg. Kwaliteit en menselijkheid staan bij de zorg voorop.
4.2 Later vergt nú aandacht
In Reusel-De Mierden zijn over een aantal jaren veel meer senioren. Een deel hiervan zal zorgafhankelijk zijn. We moeten er op voorbereid zijn dat deze inwoners zo goed mogelijk in eigen dorp kunnen blijven wonen. We zien ouderen niet als afhankelijken en kostenposten, maar als onderdeel van onze samenleving. De samenwerking met ouderen(zorg)organisaties, mantelzorgers en vrijwilligers én inzet van nieuwe technieken zal versterkt moeten worden.
4.3 Preventie en ondersteuning
We zetten ons in tegen (sociale) ongelijkheid en gezondheidsachterstanden. En voorkomen is altijd beter dan genezen. We willen daarom meer focus op gezondheid, welzijn en preventie. Dat zorgt voor gelukkiger en gezondere levens en zorgt voor minder dure zorg en afhankelijkheid.
De coronacrisis heeft gevolgen voor veel mensen en organisaties: de (tijdelijke) werknemers, zzp’ers, flexwerkers met een nulurencontract, ondernemers en maatschappelijke instellingen. De slachtoffers van vandaag zijn niet per definitie de kwetsbaren van morgen.
Het zijn de ouderen en de zieken, die het grootste gezondheidsrisico lopen. Het zijn de kinderen in ontwrichte gezinnen, mensen zonder sociaal netwerk en de mensen met psychische problemen die uit beeld dreigen te raken. Dat zijn ook de mensen waarvoor als we niet uitkijken morgen nog minder hulp beschikbaar hebben.