Betaalbare woningen en leefbare buurten
Verkiezingsprogramma

Betaalbare woningen en leefbare buurten

THUIS! Je hebt er je kinderen zien opgroeien en bent gehecht geraakt aan de buurt. Natuurlijk wonen je vrienden en familie dichtbij en je kent de lokale ondernemers. Je hebt bovendien pas écht vakantie gehad als je weer thuiskomt en je jas weer aan de kapstok hangt. Dat thuis gun je iedereen!

Toch staat het fundamentele grondrecht op betaalbaar wonen onder grote druk. Er is jarenlang te weinig gebouwd. Iedereen heeft een woning nodig. Niet om geld mee te verdienen, maar om in te wonen! Wij kiezen daarom voor heel veel aandacht voor échte volkshuisvesting. Voor mensen boven de markt. Samen bouwen we aan een Reusel-De Mierden met fijne en betaalbare woningen waar het plezierig wonen is.

Onze dorpen bieden niet alleen een fijne woonplek. Onze dorpen zijn óók sociale ontmoetingsplaatsen. Een dorp is namelijk meer dan een verzameling huizen. Het is de plek waar we leven. Waar we elkaar ontmoeten. En waar we onszelf kunnen ontwikkelen. Samen met inwoners, scholen en maatschappelijke organisaties gaan we sociale problemen te lijf. We zoeken naar oplossingen die het beste zijn voor onze inwoners.

2.1 Betaalbaar wonen

Een dak boven je hoofd. Genoeg ruimte om in te leven. Een betaalbare woning. Dat is niet voor iedereen een gegeven. Dat moet anders. Dat kan anders. We willen dat onze inwoners kunnen wonen in onze eigen dorpen. Starters moeten de kans krijgen hier te blijven wonen. En indien je door omstandigheden snel een woning nodig hebt, bijvoorbeeld na een scheiding, moet dat ook hier mogelijk zijn. In woningen die betaalbaar zijn.  Als gemeente kunnen we er bovendien voor zorgen dat de wachttijden voor een sociale huurwoning écht omlaag gaat.

Het aanbod van woningen waar het eenvoudiger is om wonen, welzijn en zorg te combineren moet omhoog. In samenspraak met ouderen en mensen met behoefte aan ondersteuning gaan we per dorp aan de slag met concrete programma’s. Voor de bouw van levensloopbestendige woningen (huur en koop) en woon-zorgcomplexen. Maar we kijken ook naar kansen die er zijn voor de aanpassing van bestaande woningen of leegstaande bedrijfsgebouwen. Omdat niet iedereen zelfstandig kan wonen ondersteunen we ook (kleinschalige) beschermde woonvormen voor kwetsbare groepen.

Kortom, voor alle doelgroepen moeten voldoende betaalbare en fatsoenlijke woningen beschikbaar zijn. In Hooge Mierde, Hulsel, Lage Mierde en Reusel.

2.2 In onze dorpen wil je (blijven) wonen

Wij willen fijne en veilige dorpen waarin allerlei inkomensgroepen naast elkaar wonen. Waar buren elkaar een handje helpen en waar je een beetje let op de oudere buurvrouw. Kortom, waarin we zeker zijn dat we naar elkaar omzien. Onze dorpen zijn ook een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. In fijne buurten met speeltuin, een gezellig parkje of plein. Daarom investeren we in onze dorpen.

De openbare ruimte moet méér uitnodigen om te ontdekken en te bewegen. We zorgen daarvoor voor voldoende bankjes, zodat ouderen en mensen die slecht ter been zijn vaker een mogelijkheid hebben om even te gaan zitten en zo ook met anderen in contact kunnen komen.

Ook een goede bereikbaarheid is essentieel. Het openbaar vervoer moet de concurrentie aan kunnen met de auto voor woon-werkverkeer, maar óók voor studie en vrije tijd. We zetten in op een goede bereikbaarheid (op alle dagen van de week) van onze dorpen. We richten ons hierbij op Eindhoven én op Tilburg.

Belangrijk hierbij is dat we nadrukkelijk oog hebben voor langzame en kwetsbare verkeersdeelnemers. Denk hierbij aan een veilige omgeving van onze basisscholen, maar ook aan goed verlichte fietsroutes naar het Pius X-College en een snelle (!) aanpak van scheefliggende stoeptegels.

Mensen moeten in een dorp kunnen wonen in een vertrouwde en veilige omgeving. Opgroeien in een veilige buurt is een groot goed. Daarom vinden wij handhaving belangrijk. Dit is alleen mogelijk als de meldbereidheid van bewoners groot is. De meldbereidheid wordt groter als het vertrouwen in de opsporende instanties omhooggaat en bewoners ook het idee hebben dat er daadwerkelijk iets met een melding wordt gedaan. Snel handelen én communiceren wat je gaat doen en hebt gedaan dus!

2.3 De toekomst van onze leefomgeving

De omgevingswet wordt naar verwachting in 2022 ingevoerd. Deze wet biedt de mogelijkheid om de verbinding tussen wonen, de openbare ruimte en gezondheid beter te leggen. In de ‘oude’ bestemmingsplannen had de gemeente de mogelijkheid om te zorgen voor voldoende bescherming van het groen, natuur en de belangen van onze inwoners.

De omgevingswet is echter een liberale wet en biedt vooral veel ruimte aan de initiatiefnemers (het moet kunnen, tenzij). In de praktijk zullen dat vaak projectontwikkelaars zijn. Dit mag geen nadelige effecten hebben op ons groen, natuur en welbevinden en gezondheid van inwoners. Belangrijk is daarom, dat we in onze omgevingsvisie en in de omgevingsplannen vastleggen aan welke kaders de leefomgeving moet voldoen. Hoe houden we in onze gemeente controle en regie op deze ruimtelijke ordening?!

De leefomgeving, biodiversiteit, sociale opgaven en de toekomst van onze aarde zijn belangrijker dan rendementsdenken.

Deel dit