In Memoriam: Martien Heesters (1948-2022)

19 augustus 2022

PvdA-nestor Martien Heesters (74 jaar) uit Reusel is op donderdag 11 augustus overleden.

Martien werd op 1 april 1978 lid van de PvdA. Hij was vele jaren een loyaal lid in de luwte. Zijn prioriteit lag bij zijn maatschappelijke carrière en zijn gezin. Het gemeentelijk beleid op het gebied van ruimtelijke ordening kreeg in de loop der jaren evenwel steeds meer zijn aandacht. Martien keek kritisch mee naar het (ruimtelijk) beleid en allerlei bouwplannen. Zo deelde hij zijn mening in werkgroepen, met de politiek en de ambtenaren. Dat begon al in de jaren 70 toen Martien met succes pleitte voor de aanplant van laanbomen langs de nieuwe landbouwwegen in het buitengebied die ontstonden als gevolg van de grootschalige ruilverkavelingen. Maar ook het trouwlaantje op het Reuselse kerkplein komt uit de koker van Martien.

(c) fam. Heesters

Bovendien was hij in 2006 grondlegger van het eerste burgerinitiatief van de gemeente Reusel-De Mierden: “Plan Plonderijen Zuid” was geboren. Dit plan was gericht op kwaliteitsverbetering van die wijk. In de volksmond heette het plan echter al snel “Plan Heesters”, vernoemd naar zijn grondlegger. Dit burgerinitiatief kon overigens in oktober 2010 op een unanieme instemming van de gemeenteraad rekenen en is vervolgens ook gerealiseerd. Uiteraard deed Martien in de aanloop naar finale besluitvorming water bij de wijn om een politiek akkoord te krijgen. Iets wat hij jammer vond, maar vol verve deed om het grootste deel van zijn ideeën gerealiseerd te krijgen.

In 2006 trad Martien ook toe tot het bestuur van de PvdA afdeling Reusel-De Mierden. Hij werd voor een periode van 4 jaar voorzitter. En dat ging niet onopgemerkt voorbij. Hij koos voor vernieuwende politiek en presenteerde in 2009 een kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 met twee vrouwen van slechts 30 jaar, zonder enige politieke ervaring, aan het roer. Geen onverstandige keuze bleek later. De gemeenteraad werd duidelijk wakker geschud.

In 2010 gaf Martien het bestuurlijke stokje door. Dat betekende echter niet dat hij uit beeld verdween. Hij bleef juist nadrukkelijk betrokken. Maar dan vooral bij de politieke fractie. Hij deelde zijn inzichten en inspiratie graag met onze raadsleden; veelal op het gebied van leefbaarheid, erfgoed en ruimtelijke ordening. En zoals iedereen hem kende, deed hij dat vol visie maar óók concreetheid en humor. Martien was een graag geziene gast binnen onze club.

Met aandacht voor het behoud van het erfgoed keek Martien vooral naar de toekomst én het collectieve belang van de gemeenschap. Out-of-the box denken was zijn middle-name. Hij plaatste zich met zijn creatieve ideeën echter nooit buiten de gemeenschap. Hij dacht mee, toonde interesse en respect voor zijn gesprekspartners én maakte tekeningen en berekeningen ter ondersteuning van zijn ideeën. Dit leidde tot interesse en bewondering. Van inwoner tot professional.

Als ‘gewone burger’ trad hij bijvoorbeeld ook toe tot de werkgroep “Verkeer en Inrichting openbare ruimte” die zich boog over de ontwikkeling van het nieuwe centrumplan van Reusel. En hoewel die plannen inmiddels vastgesteld zijn stond het hoofd van Martien daarna niet stil. Dit voorjaar nog diende hij een aanvullend idee in om de toegang tot het centrum meer te markeren met een zogenaamde “Poort naar Reusel”. Zijn schetsen liggen op dit moment ter beoordeling in het gemeentehuis. Het is jammer dat hij zelf het eindoordeel hierover niet meer meekrijgt.

Veel van Martiens ideeën leidden tot inzichten en acties. En tot op de dag van vandaag, maar ook die van morgen en overmorgen klinkt zijn nalatenschap hierin door. Wij koesteren de wetenschap en gedachte dat Martiens aandacht voor het belang van erfgoed en de ruimtelijke omgevingskwaliteit bij velen, binnen én buiten de PvdA, zal blijven doorklinken.

We missen hem.